MKTG SR - pasek na kartach artykułów

"Gastronomik" zwycięski. Oto najlepsze produkty spożywcze Pomorza i Kujaw 2023

Marek Nienartowicz
Marek Nienartowicz
W kategorii "restauracje, zakłady i szkoły gastronomiczne" w konkursie na "Najlepszy Produkt Spożywczy Pomorza i Kujaw 2023" pierwsze miejsce zajął "Pieróg z fantazją" Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Toruniu. Na uroczystość podsumowania konkursu  przygotowały go uczennice ZSG-H Julia Depta i Magdalena Idczak, pod kierunkiem nauczycielki Magdaleny Borowskiej
W kategorii "restauracje, zakłady i szkoły gastronomiczne" w konkursie na "Najlepszy Produkt Spożywczy Pomorza i Kujaw 2023" pierwsze miejsce zajął "Pieróg z fantazją" Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Toruniu. Na uroczystość podsumowania konkursu przygotowały go uczennice ZSG-H Julia Depta i Magdalena Idczak, pod kierunkiem nauczycielki Magdaleny Borowskiej Agnieszka Bielecka
"Pieróg z fantazją" przygotowany przez uczennice Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Toruniu znalazł się wśród zwycięzców konkursu na "Najlepszy Produkt Spożywczy Pomorza i Kujaw 2023".

SPRAWDŹ: Które gry planszowe z Książnicy Kopernikańskiej cieszą się największym zainteresowaniem?

od 16 lat

Konkurs na "Najlepszy Produkt Spożywczy Pomorza i Kujaw" zorganizował po raz siedemnasty oddział toruński Stowarzyszenia Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego. Podsumowano go przy okazji konferencji naukowo-technicznej pt. "Szanse i zagrożenia rozwoju przemysłu rolno-spożywczego w województwie kujawsko-pomorskim" w Centrum Targowym "Park" w Toruniu.

Polecamy: Gdzie dobrze zjeść w Toruniu i okolicach? Sprawdź >>> TUTAJ <<<

Najlepszy Produkt Spożywczy Pomorza i Kujaw 2023: oto laureaci i wyróżnieni

Konkurs na "Najlepszy Produkt Spożywczy Pomorza i Kujaw 2023" zorganizowano w dwóch kategoriach: "zakłady przetwórcze przemysłu rolno-spożywczego" i "restauracje, zakłady i szkoły gastronomiczne". Oto laureaci i wyróżnieni.

W kategorii "zakłady przetwórcze przemysłu rolno-spożywczego":

  • I miejsce - "Filet w ziołach" z oddziału bydgoskiego Przedsiębiorstwa Drobiarskiego "Drobex";
  • II miejsce - "Chleb orkiszowy" Piekarni-Cukierni B.K. Rumińscy w Głogowie;
  • III miejsce - "Likier Ciechociński Słony Karmel" z firmy Michał Izydorczyk IZI z Aleksandrowa Kujawskiego;
  • wyróżnienie - "Lubuski Free" z Henkell Freixent Polska z Torunia;
  • wyróżnienie - "Maślanka wiejska" z Grudziądzkiej Spółdzielni Mleczarskiej;
  • wyróżnienie - "Chlebek gryczany z czarnuszką" z piekarni M.R. Piasecki z Torunia;
  • wyróżnienie - "Chleb na maślance" z piekarni "U Dziadka" z Torunia;
  • wyróżnienie - "Twaróg śmietankowy z Kujaw i Ziemi Dobrzyńskiej" z Kujawskiej Spółdzielni Mleczarskiej z Włocławka;
  • wyróżnienie - "Wesoła Wiśnia" z firmy PAK Karbowscy "Hotel Osada Karbówko";
  • wyróżnienie - "Makowiec firmowy" z Olczyk Piekarnia Cukiernia z Torunia;
  • wyróżnienie - "Kulki pączkowe" z Piekarni Cukierni Bartkowscy z Torunia;
  • wyróżnienie - "Majonez pomorski" z Wytwórni Octu i Majonezu "Ocetix" z Grudziadza;
  • wyróżnienie - "Sery kozie" z Koziej Manufaktury we Wtelnie.

W kategorii "restauracje, zakłady i szkoły gastronomiczne":

  • I miejsce - "Pieróg z fantazją" z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Toruniu;
  • II miejsce - "Swojska gęś z antonówką" z Zespołu Szkół Mechanicznych w Radziejowie;
  • III miejsce - "Paszteciki krucho-drożdżowe z gęsiną" z Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Kowalu.

"Pieróg z fantazją" z toruńskiego "gastronomika": w trzech wersjach, z musem i surówką

Nagrodzony "Pieróg z fantazją" przygotowały na uroczyste podsumowanie konkursu uczennice Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Toruniu Julia Depta i Magdalena Idczak pod kierunkiem nauczycielki Magdaleny Borowskiej.

- To pierogi z kaszanką przygotowane w trzech wersjach: gotowane, smażone i pieczone - wyjaśnia Magdalena Borowska. - Podajemy je z musem z czerwonej cebuli oraz z surówką z kiszonej kapusty.

- Nigdy dość promocji i zachęcania do produktów powstających w naszym województwie. Ważne są tego typu konkursy, bo ciągle aktualna jest maksyma "Cudze chwalicie, swego nie znacie" - podkreśla Józef Ramlau, wicewojewoda kujawsko-pomorski.

Przy okazji wspomnianej konferencji oraz podsumowania konkursu wicewojewoda Ramlau wręczył odznaczenia państwowe przedstawicielom branży rolno-spożywczej. Honorowano także odznaczeniami Naczelnej Organizacji Technicznej oraz Stowarzyszenia Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego.

- Lata temu zaczęliśmy szukać pomysłu na integrację środowiska inżynierów i techników przemysłu spożywczego. W gronie kilku osób zaczęliśmy organizowac konkurs i konferencje. Dostaliśmy zielone światła od marszałka województwa. Początkowo naszym pomysłem ogarnialiśmy teren dawnego województwa toruńskiego, potem rozszerzyliśmy go na województwo kujawsko-pomorskie. Dziś można stwierdził, że chwycił - podsumowuje prezes oddziału toruńskiego SIiTPS Edmund Kośnik, który przez 40 lat pracował w Centralnej Piwnicy Win Importowanych w Toruniu. Zaczynał w tym przedsiębiorstwie od stanowiska brygadzisty, a skończył jako prezes zarządu. Pracował też w Cukrowniach Toruńskich oraz zakładał Krajową Radę Winiarstwa.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo
Wróć na nowosci.com.pl Nowości Gazeta Toruńska