Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Dumanowski gotuje z Okrasą [TEMAT NA WEEKEND]

Redakcja
Grupa „Kuchenne rekonstrukcje” z Karolem Okrasą (w górnym rzędzie drugi z prawej) i prof. Jarosławem Dumanowskim (z lewej)
Grupa „Kuchenne rekonstrukcje” z Karolem Okrasą (w górnym rzędzie drugi z prawej) i prof. Jarosławem Dumanowskim (z lewej) Prywatne archiwum Jarosława Dumanowskiego
Kuchenne rekonstrukcje staropolskiej kuchni prosto z ruin zamku krzyżackiego w Toruniu. Czym zajadali się krzyżaccy bracia w XV wieku i jakie zwyczaje panowały w ich kuchni? To tylko jedno z wielu pytań, na które odpowiedź będzie można poznać zasiadając dziś o godz. 13.30 przed telewizorem.

Karol Okrasa najpierw pracował w warszawskim hotelu „Jan III Sobieski”, później w „Bristolu”. Ponad dekadę temu wygrywając casting na prezentera programu kulinarnego związał swoje losy z Telewizją Polską. I pracuje w niej do dzisiaj. W ramach popularnej serii „Okrasa łamie przepisy” jeździ po kraju, aby prezentować na srebrnym ekranie unikalne smaki z różnych zakątków Polski.

W lutym po raz kolejny odwiedził Toruń, gdzie w ruinach zamku krzyżackiego spotkał się z prof. Jarosławem Dumanowskim, historykiem z UMK, specjalizującym się w dziejach staropolskiej kuchni. Efekt tego spotkania będzie można obejrzeć już w sobotę w TVP1 o godz. 13.30.

Kura na czarno

- Wspólnie odtworzyliśmy krzyżackie przepisy z XV wieku, które według tradycji przechowywane były na zamku w Malborku - opowiada „Nowościom” prof. Jarosław Dumanowski.

Tytuły opracowanych i napisanych przez niego książek zdradzają fascynacje toruńskiego naukowca: „Compendium ferculorum albo zebranie potraw”, „Sekrety kuchmistrzowskie Stanisława Czernieckiego. Przepisy z najstarszej polskiej książki kucharskiej z 1682 roku”, „Tatarskie ziele w cukrze, czyli staropolskie słodycze”, „Półgęski, czarnina i karp w piernikach. Przepisy kulinarne z najstarszych książek kucharskich z regionu kujawsko-pomorskiego”...

Odtworzyliśmy krzyżackie przepisy z XV wieku, które według tradycji przechowywane były na zamku w Malborku. - prof. Jarosław Dumanowski

Podczas nagrywania programu historyk przekazał Karolowi Okrasie do złamania kilka najstarszych polskich przepisów. Udało nam się dowiedzieć, że w sobotnim odcinku kucharz przygotuje trzy dania inspirowane kuchnią krzyżacką: zupę rybną z szafranem, octem piwnym i kwiatem muszkatołowym; kurę na czarno, posypaną upalonym piernikiem, oraz białą kiełbasę z cebulą i rodzynkami. Zobaczymy również studentów z Wydziału Nauk Historycznych UMK, którzy utworzyli grupę „Kuchenne rekonstrukcje”.

Na zamku po zmroku

Kiedy ostatnio prof. Jarosław Dumanowski wspólnie z toruńskim cukiernikiem gościł w programie „Okrasa łamie przepisy”, telewidzowie mieli okazję nie tylko posłuchać o tajemnicach dawnej kuchni, ale również obejrzeć malownicze ujęcia Torunia. Tym razem będzie podobnie.

- Poza ruinami zamku krzyżackiego w programie pojawi też zamek dybowski. I to w nocy w świetle zapalonego ogniska - zachęca do oglądania historyk. - Odcinek będzie zapowiadał Toruński Festiwal Smaku, który odbędzie się od 9 do 10 kwietnia pod nazwą „Kuchnia krzyżacka”. W festiwalu też weźmie udział Karol Okrasa.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nowosci.com.pl Nowości Gazeta Toruńska