Najwyższa Izba Kontroli: Żywienie w szpitalach może szkodzić! Wynik raportu szokują! Ile kosztuje wyżywienie jednego pacjenta? [RAPORT NIK]
System ochrony zdrowia nie gwarantuje prawidłowego żywienia pacjentów w szpitalach alarmuje Najwyższa Izba Kontroli.
Dostarczane produkty nie usprawniają funkcjonowania organizmu, a czasem mogą szkodzić - wskazała w raporcie NIK.
Zobacz koniecznie: Takie posiłki dostają niektórzy pacjenci. Nie do wiary czym karmią w szpitalach [ZDJECIA]
Ile kosztuje wyżywienie jednego pacjenta?
Jakie są koszty żywienia pacjentów kontrolowanych szpitali w latach 2015 - 2017? Szpitale, które we własnym zakresie prowadzą kuchnię, muszą wydać w przeliczeniu na jednego pacjenta nieco więcej.
Zobacz także: Biedronka bez VAT. Akcja promocyjna "Piątek i sobota bez VAT". Jak skorzystać z promocji, jakie produkty objęte obniżką o 23 procent?
Koszt całodziennego wyżywienia jednej osoby mieści się w granicach od 12,07 zł od 17,99 zł. Średni koszt surowców, potrzebnych do przyrządzenia tych posiłków wynosi od 3,70 zł do 8,46 zł.
Inaczej wygląda sytuacja w szpitalach, które korzystają z zewnętrznych firm kateringowych. W tym przypadku koszt dziennego wyżywienia jednego pacjenta to od 9,55 zł do 16,83 zł.