Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Śledzie na święta. Jak je zrobić? Najprostszy przepis! Tak robią je była Miss Polonia i dawny szef kuchni pięciogwiazdkowego Hotelu Bristol

Justyna Wojciechowska-Narloch
Justyna Wojciechowska-Narloch
Śledzie są nieodłącznym elementem kolacji wigilijnej Polaków. Jak je zrobić? Co radzi Ewa Wachowicz i Karol Okrasa? Wypróbuj ich przepis.
Śledzie są nieodłącznym elementem kolacji wigilijnej Polaków. Jak je zrobić? Co radzi Ewa Wachowicz i Karol Okrasa? Wypróbuj ich przepis. Archiwum Polska Press
Trudno wyobrazić sobie polską kolację wigilijną bez śledzi. Są tak samo ważne jak karp, pierogi czy nawet opłatek. Zależnie od regionu, robi się je na różne sposoby: tradycyjnie w oleju, ze śmietaną, w pomidorach czy musztardzie. Dziś sprawdzimy, jaki pomysł na tę wyjątkowo zdrową rybę mają Ewa Wachowicz, świetna kucharka i była Miss Polonia oraz Karol Okrasa, kiedyś szef kuchni w warszawskim Hotelu Bristol, a dziś autor programów kulinarnych.

Śledzie na wigilię: skąd tradycja?

Śledzie, niezależnie od tego czy są w śmietanie, w oleju, w occie czy po kaszubsku, mają liczne właściwości i wartości odżywcze. Stanowią bogate źródło białka, witamin i mikroelementów. I co bardzo ważne dla osób na diecie, chociaż śledzie zalicza się do tłustych ryb, nie mają dużo kalorii. Wspomagają one odporność, pomagają zapobiegać chorobom serca, regulują ciśnienie tętnicze krwi oraz obniżają poziom cholesterolu. Poza tym wzmacniają kości i poprawiają wzrok. Dzięki zawartości kwasów omega-3, wpływają też na nastrój, działają przeciwdepresyjnie, wzmacniają pamięć i koncentrację.

Polecamy

Polska wigilijna kolacja jest postna. Stąd na każdym stole królują ryby. Ryba stanowi symbol Jezusa Chrystusa. W tradycji chrześcijańskiej oznaczają odradzanie się do życia i chrzest. Według wierzeń ludowych ryby symbolizują płodność i narodziny. Współcześnie na naszych stołach pojawia się więc karp – najczęściej smażony bądź w galarecie. W wielu domach każdego roku w Wigilię domownicy wkładają do portfela łuskę karpia lub najdłuższą i najgrubszą z ości karpia, jaka znalazła się na ich talerzu. Ma to zapewnić dobrobyt i dostatek. Na wieczerzę przygotowuje się ryby po grecku, ryby w panierce lub ryby pieczone. Nie może zabraknąć też śledzi, które najczęściej podawane są w oleju, śmietanie czy occie.

Śledzie na święta: przepis Ewy Wachowicz

Ewa Wachowicz w 1992 roku została Miss Polonia. Była też rzeczniczką rządu Waldemara Pawlaka w latach 1993-1995. Przez kilka lat pracowała jako producentka programów kulinarnych Roberta Makłowicza, by wreszcie samodzielnie zająć się kuchnią. Od 2007 roku prowadzi audycję „Ewa gotuje”. Jest autorką wielu książek kucharskich. Poniżej jej przepis na śledzie po kaszubsku.

SKŁADNIKI

  • 600 g solonych płatów śledziowych
  • Marynata
  • 2 szklanki wody,
  • ½ szklanki cukru
  • 1 szklanka octu 10 proc.
  • 2 cebule
  • 3 liście laurowe
  • kilka ziaren jałowca
  • kilka ziaren ziela angielskiego

Zalewa

  • 100 ml oleju
  • 1 kg cebuli
  • 200 g suszonych śliwek
  • 3 ogórki kiszone
  • 1 garść majeranku
  • 3 liście laurowe
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • sól
  • pieprz


Przygotowanie

Płaty moczyć w wodzie przez kilka godzin, by wypłukać nadmiar soli. Osuszyć. Wodę zagotować z cukrem, zdjąć z ognia, wlać ocet, dodać cebule pokrojone w piórka, liście laurowe, ziele angielskie i jałowiec. Tak przygotowaną marynatą zalać śledzie i wstawić na 2-3 dni do lodówki. Można też użyć śledzi gotowych, lekko marynowanych.
Na dużą patelnię lub do rondla wlać olej i wrzucić cebule pokrojone w kostkę. Cebula nie powinna się przyrumienić, lecz udusić (w trakcie smażenia można podlać ją odrobiną wody).
Śliwki przekroić na pół i dodać do cebuli. Ogórki obrać ze skórki, pokroić w kostkę i dorzucić na patelnię. Majeranek rozetrzeć w dłoniach i dodać do zalewy wraz z liśćmi laurowymi. Dusić jeszcze przez chwilę (zaprawa powinna ściemnieć). Na końcu dodać koncentrat pomidorowy. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Wystudzić. Zamarynowane śledzie pokroić na mniejsze kawałki i delikatnie połączyć z sosem. Wstawić do lodówki.

Śledzie Karola Okrasy: jak zrobić?

Karol Okrasa, którego większość z nas zna z telewizji, posiada gruntowne gastronomiczne wykształcenie. Najpierw była to szkoła kucharska w Warszawie, a potem studia w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego. W latach 1997–2008 pracował w pięciogwiazdkowym Hotelu Bristol, gdzie przez dwa lata był szefem kuchni. W 2003 roku rozpoczęła się jego przygoda z telewizją. Jest jednym z założycieli Fundacji Klubów Szefów Kuchni, której celem jest propagowanie kultury stołu w Polsce oraz poza jej granicami. Jest też szefem kuchni w restauracji „Platter” by Karol Okrasa. A poniżej jego autorski przepis na śledzie w czosnku, majeranku, kaparach i oliwie.

Składniki:

  • 250 g płatków śledziowych pokrojonych na mniejsze kawałki,
  • sól i pieprz,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • olej do smażenia,
  • 2 szklanki wody,
  • 1/2 szklanki octu spirytusowego,
  • 2 łyżki cukru,
  • 2 ziarna ziela angielskiego,
  • 2 liście laurowe,
  • 6 ziaren czarnego pieprzu,
  • sok z 1 cytryny,
  • 5-7 ząbków czosnku, drobno posiekanych,
  • 1 łyżka kaparów,
  • 2-3 łyżki suszonego lub świeżego majeranku.

Przygotowanie
Śledzie namaczamy w wodzie, osuszamy za pomocą ręcznika papierowego, doprawiamy solą i pieprzem. Następnie obtaczamy w niewielkiej ilości mąki i z obu stron obsmażamy na złoty kolor. Po usmażeniu odsączamy je z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Do garnka wlewamy wodę, ocet, dodajemy cukier, ziele angielskie, liście laurowe, czarny pieprz i sok z cytryny. Zagotowujemy. Na patelni, na której smażyliśmy śledzie, lekko szklimy posiekany czosnek z kaparami i roztartym w dłoniach majerankiem. Śledzie wkładamy do słoiczków, na przemian z czosnkiem i kaparami z patelni, następnie zalewamy przygotowaną zalewą octową. Słoiczki zakręcamy i odstawiamy na 24 godziny.

od 7 lat
Wideo

Ekspresowa pizza z cukinii

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na nowosci.com.pl Nowości Gazeta Toruńska