W specjalnym, gęsinowym cyklu poznamy sześć przepisów bazujących na tym wyjątkowym mięsie. Na początek: podwędzana pierś gęsi marynowana w soli z truflami.
Aby przyrządzić swoje autorskie danie, Rafał Godziemski wybrał się do Inowrocławia. Opowie m.in. o tężniach solankowych, ich historii i prozdrowotnych właściwościach spacerów po tych urokliwych terenach.
Zobaczcie, dlaczego gęsina smakuje tam tak dobrze!
Podwędzana pierś z gęsi marynowana w soli
- Koper włoski
- Świeże zioła (dowolne)
- Pierś z gęsi
- Sól
- Pieprz czarny
- Masło
Sos
- Ząbek czosnku
- Natka pietruszki
- Sok z cytryny
- Sól
- Pieprz czarny
- Ser dojrzewający, np. parmezan
- Oliwa z oliwek
- Łyżeczka musztardy francuskiej
Sałatka
- Pomidor
- Kapary
- Świeża bazylia
- Oliwa z oliwek
- Łyżeczka miodu
- Rukola
- Trufle
Potrzebna będzie domowa maszynka do wędzenia i wióry wędzarnicze.
Odcinek powstał we współpracy z:
Urząd Marszałkowski Województwa Kujawsko-Pomorskiego w Toruniu
Na odcinek zaprasza Marszałek Województwa Kujawsko-Pomorskiego Piotr Całbecki.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?