Dziś odwiedzamy Lubostroń. Budowę znajdującego się tu pałacu zakończono w XVIII wieku, krótko po utracie niepodległości przez Polskę. Wystrój wnętrz to jeden wielki manifest narodowy – jak tłumaczy Rafał Godziemski. Oprowadzając nas po kolejnych salach, opowiada również o dawnych zwyczajach kulinarnych.
- XIX wiek to czas zmiany sposobu serwowania dań. Wcześniej wszystkie potrawy wnoszono na stoły jednocześnie. 200 lat temu uznano, że bardziej elegancko będzie podawać poszczególne dania po kolei. Arystokraci byli skłonni płacić wysokie pensje kucharzom potrafiącym sprostać wymogom modnej kuchni – dodaje.
Obejrzyjcie kolejny odcinek Smaków, by dowiedzieć się więcej oraz poznać kolejne autorskie danie Rafała Godziemskiego, inspirowane tymi wyjątkowymi wnętrzami!
Gęś w sosie pomarańczowym
- Pierś z gęsi
- Cebula
- Suszone śliwki
- Mięta
- Masło
Marynata
- Whisky lub brandy
- Cukier
- Sól
- Sos sojowy
- Tymianek
Sos
- Figi
- Pomarańcza
- Limonka
- Cukier
- Cukier wanilinowy
- Miód
- Likier kawowy
- Masło
- Prażone płatki migdałowe
- Sok pomarańczowy
- Tymianek
Podawać z wcześniej przygotowanymi naleśnikami ze szczypiorkiem w cieście i rukolą.
Odcinek powstał we współpracy z:
Urząd Marszałkowski Województwa Kujawsko-Pomorskiego w Toruniu
Na odcinek zaprasza Marszałek Województwa Kujawsko-Pomorskiego Piotr Całbecki.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?