Piernik świąteczny: skąd pochodzi?
Nazwa „piernik” pochodzi od słowa pierny, czyli pieprzny. Określnie to nie dotyczyło jednak tylko tej jednej zamorskiej przyprawy, ale wszystkich ostrych przypraw korzennych. Dziś to przede wszystkim deser, ale w szlacheckiej Polsce mieszano składniki na ciasto piernikowe i zostawiano w piwnicy lub chłodni po to, by upiec je na wesele. Dzięki dużej ilości miodu i ostrych przypraw ciasto się nie psuło, tylko dojrzewało. Jak głoszą legendy, ciasto na piernik zagniatano w dniu chrztu córki, a wypiekano dopiero w dzień jej ślubu. Panna młoda otrzymywała także piernik w posagu, bo wierzono, że jest on symbolem dobrobytu i szczęścia.
Piernikom przypisywano właściwości zdrowotne, a już w XV wieku zaczęto je sprzedawać w aptekach:
- używano ich jako leku na przeziębienie i różnego rodzaju bolączki organizmu,
- uzdrawiające właściwości piernikom zapewniać miały wyraziste i pieprzne, korzenne przyprawy, które pozytywnie wpływają na układ pokarmowy i problemy z trawieniem,
- przed wiekami wierzono także, że pierniki poprawiają humor,
- były one uznawane także za swoisty eliksir młodości, gdyż podobno opóźniały proces starzenia się skóry. W bogatych domach apteczki wypełnione więc były piernikami.
Polecamy
- 500 plus. Komu i za co mogą odebrać świadczenie 500 plus? Sprawdź!
- Szczepienia na koronawirusa: benefity dla zaszczepionych!
- Pogoda na zimę 2020/2021: kiedy spadnie śnieg?
- Święta 2020 - Ikea, Black Red White: co można kupić taniej do domu?
- Życzenia świąteczne na Boże Narodzenie 2020 idealne na sms-a, kartkę, czy maila
- Nowe obostrzenia dotyczące świąt! Co nas czeka?
Piernik na święta: jak wypiekano?
Przed wiekami wypiekano specjalne pierniki na sos, charakteryzujące się większą zawartością przypraw. Nie nadawały się one do bezpośredniej konsumpcji, ponieważ były bardzo twarde i znacznie intensywniejsze w smaku niż klasyczny smakołyk. Przyrządzany z nich sos dodawano zarówno do ryb, na przykład karpia czy sandacza, jak i mięs. Najprostszy przpis na szary sos piernikowy zakłada podsmażenie na maśle cebuli i czosnku, następnie dodanie czerwonego wytrawnego wina i miodu, zredukowanie ilości płynu, dolanie bulionu (najlepiej wywaru z ryby, mięsa lub warzyw), a po zagotowaniu wkruszenie pierników, zaś po ich rozpuszczeniu, zmiksowanie na gładką masę.
Pierniki: słynne w Toruniu, ale dlaczego?
Historia toruńskiego piernikarstwa sięga XIII wieku. Dlaczego właśnie nadwiślańskie miasto stało się znane z korzennych wypieków? Okolica słynęła z doskonałej mąki i miodu, a sam Toruń utrzymywał ożywione stosunki handlowe ze światem, co skutkowało większą dostępnością egzotycznych przypraw. Wykorzystali to wybitni specjaliści z tutejszego cechu piekarskiego, oferując produkt o europejskiej sławie. Receptury toruńskich pierników były pilnie strzeżoną tajemnicą, sekret ich smaku tkwił m.in. w długim leżakowaniu ciasta, niekiedy trwającym nawet 10-20 lat.
Piernik świąteczny: symbol szczęścia i bogactwa
Piernik to przede wszystkim symbol bogactwa – na chłopskie stoły trafił dopiero w XIX wieku. Do dziś oznacza on dobrobyt i luksus oraz słodkie życie, dlatego pierniki w niektórych częściach Polski są jedną z 12 obowiązkowych potraw wigilijnych. Mąka oznacza pieniądze, miód – wróżbę słodkiego roku. Natomiast ten, kto znajdzie w pierniku jeden obowiązkowy migdał, powinien się szykować do rychłego wejścia w związek małżeński.
Piernik: najlepszy świąteczny piernik Magdy Gessler
Najpierw należy przygotować podstawę ciasta – zaprawę piernikową.
Składniki:
- przyprawa do piernika (9 g - goździki mielone, 8 g - cynamon mielony, 8 g - imbir mielony, 8 g - kardamon mielony)
- miód 200 g
- woda 100 ml
- masło 20 g
- kakao 20 g
- cukier 100 g
Wszystko to razem wolno gotujemy cały czas mieszając. Pozostawiamy do wystygnięcia.
Ciasto- składniki:
- białko 300 ml
- cukier 300 g
- mąka 150 g
- proszek do pieczenia, pół łyżeczki
- rodzynki 70 g
- orzechy włoskie 70 g
- skórka pomarańczowa (przesmażona na maśle) 70 g
- powidła śliwkowe.
PRZYGOTOWANIE:
Białka ubijamy z cukrem, następnie łączymy z zaprawą piernikową, dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, bakalie i skórkę z pomarańczy i delikatnie mieszamy. Przekładamy do blachy. Pieczemy przez 40 minut w 180 stopniach. Po wystudzeniu ciasto kroimy na pół (przez środek). Jedną warstwę smarujemy powidłami śliwkowymi i przykrywamy ją drugą warstwą piernika. Następnie polewamy gorzką czekoladą rozpuszczoną wcześniej kąpieli wodnej z cukrem pudrem, śmietanką i masłem.
Pasta jajeczna z awokado
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?